Pennwood Village Residential Care Building

Aged Care, South Australia

Process

This project located at Pennwood Aged Care Village in Pennington comprised of two new buildings, each with ten new bedrooms (Building 7 & Building 8), and an extension to existing building (Building 5), to create a health and fitness area for residents.

The buildings were constructed to match existing structures with raft concrete slabs, brick veneer construction (with face brick and rendered bands), rendered feature bands on the brick parapets and corrugated iron roofs, with feature solid timberwork. Fireplaces complement the overall interior ambiance for the residents.

Internally, each residents’ room consists of built-in cupboards, an ensuite with its own Velux Solatube skylight, a kitchenette, and a nurse call system. Additionally, Building 7 features high ceilings with Velux skylights and internal feature wrought iron balustrades.

The external landscape showcases exposed aggregate concrete paths, stone clad retaining walls, solid timber arbors, verandahs and outdoor furniture, which has created a harmonious outdoor living space for residents and staff to enjoy.

Resolution

The main significant challenge of the project was that works were being undertaken inside an existing and fully operational aged care facility. Ensuring all essential services and security was being maintained at all times was paramount in the successful outcome for this project.

Extra care was taken during construction with clear and transparent communication between Pascale Construction and the client parties to maintain daily operation of the facility with minimal disruption.

Contaminated soil was detected early in the project, and we worked collaboratively with the Client and all interested parties to offer a safe and cost effective solution to rectify this issue.