$700k

Project Value

2020

Completion

4580m2

Site Area

The Kindred Living (formerly known as Whyalla Aged Care) engaged Pascale Construction to spearhead their Copperhouse Court project. This facility is situated on Flinders Avenue in Whyalla Stuart. The project consisted of the construction of a new single storey building as an extension of the existing facility. The new building (House F) consists of 14 new single bedrooms with ensuites, offices, staff amenities / facilities and communal spaces within a secure area for all residents.

The external fa├žade of the building is a combination of brick veneer and weatherboard cladding, with aluminium framed doors and windows and a new Colorbond roof. External concrete pathways surround the new building and connect it to the remainder of the facility, including a new entrance ramp with handrails to the eastern side of House F, providing access from the nearby carpark.

The new building has plasterboard ceilings, textured linings to walls, with feature paint and tile colours throughout. Each bedroom has vinyl flooring and custom-built joinery including bedheads, robes and desk for that homey comfort. The corridors and communal areas have a combination of vinyl and carpet flooring, built in joinery units and pinboards.  The facility also includes new access control and nurse call facilities throughout, as well as prominent feature lighting to the communal areas.

House A, B, C and House E received minor upgrades and small extensions. The House A works consisted of a new laundry facility, a service corridor for staff, and a new sunroom complete with new joinery and TV facilities for residents to enjoy.

House B and C received minor refurbishments to several rooms, including a new hairdresser, kitchen, staff room and laundry.

The House E works consisted of a new commercial kitchen, housing custom-made stainless-steel kitchen benches and equipment which now services most of the facility. An extension was made to the existing dining room, and a new spacious communal lounge area.

House H was renovated and includes a new Reception, offices, kitchen and nurses station. Two new bedrooms, a portico and additional carparks were also included in to this part of the build. The new facilities and the upgrades complement the original facility.

There were some significant challenges on the site as the facility continued operation throughout the construction period, including approval delays and providing temporary access to address fire and operational concerns. Despite these challenges, Pascale Construction were able to deliver the project six weeks ahead of schedule to the delight of the client.